piano napisał(a):Uczę się z supermemo. Większość kursów mam przerobionych całych. Dodatkowo w internecie wyhaczyłam osobę anglojęzyczną - niestety rozmowa pisanie tylko przez chat - w taki sposób poznałam autystyczną osobę z innego kraju z którą pisałam po angielsku przez chata wiele lat. Coś nie coś mi to dało. Próbuję filmy ogladać i na youtube TEDx Talks. Czasem zagladam tu
https://www.free4talk.com/ - ale to angielski z krajów nieanglojęzycznych itp.
Swego czasu byłem w Holandii - nieco ponad rok.
Przed wyjazdem przygotowywałem się - uczyłem angielskiego, słuchałem "rozmówek" z walkmana. Z pisanym angielskim jakoś dawałem radę. Ale mówiony na miejscu to było zderzenie ze ścianą. Ale jak się rozmawia - interaktywnie i na głos, a nie na klawiaturze, to powoli, powoli weszło. Jednak czynne użycie języka mówionego to co innego niż bierne...
Nie masz w pracy angielskojęzycznych, żeby popróbować "wykorzystać okazję" do "ustalania szczegółów ustnie"?
(Oczywiście nie Hindusów. Bo chyba tylko rodowici Anglicy mówiący jakimś "tamtejszym śląskim" bywają jeszcze trudniejsi do zrozumienia

)
Aha - słuchałem też BBC (w Holandii wystarczyło znaleźć stację radiową) - radio to jednak co innego niż nagrania w internecie, gdzie mówią "amatorzy". Do radia (brytyjskiego!) jednak dobierają ludzi z dobrą dykcją. Z tym, że ponieważ słuchałem BBC, to bardziej wszedł brytyjski niż amerykański. Ale ciekawe, że w audycjach robili wywiady z różnymi ludźmi - z Indii, z Australii. Było słychać różnice, ale jednak wszystko było jak najbardziej zrozumiałe - bez slangu i "pełnymi zdaniami".
Spróbuj na stronie BBC - tak jak patrzyłem, to audycje wydają się jednak wyraźniej mówione niż na przykład w TEDx. Ale oceń sama...
Ach!!! Zapomniałbym!
Możesz sobie ściągnąć "whisper" - to program AI, który zamienia język mówiony na tekst.
https://github.com/ggerganov/whisper.cpp(U mnie to chodzi na dość starym laptopie - bez żadnych GPU i innych bajerów).
Najpierw słuchasz tego BBC, i nagrywasz sobie audycję. A potem, jak za cholerę nie rozumiesz jakiegoś fragmentu, albo jakieś nieznane słówka się pojawią, to wrzucasz nagranie do "whispera" i on Ci to zamieni na tekst - z audycjami radiowymi powinien nie mieć żadnych problemów - gorzej ze slangiem. Ale tak czy owak najpierw trzeba zacząć od "porządnego języka"

Możesz też się pobawić i sama się nagrywać a potem sprawdzać, czy on to "rozumie"

No ale to nie żywy człowiek, więc Ci nie odpowie...

Chyba, że zepniesz go z GPT

Pozdrowienia,
A.